Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
četvrtak, prosinac 7, 2006
Šta nam je potrebno za ovu poslasticu...... pa 12 zdravih šljiva koje raspolutimo i izvadimo koštice.
U maloj posudi smiješamo  180 grama brašna , 30 grama šećera , dva žumanca , dva decilitra suhog bijelog vina i malo soli. Mješamo pjenjačom dok ne dobijemo ujednačenu smjesu, u koju nježno pomiješamo čvrsti snijeg, dobijen od preostala dva bjelanca .
U dublju tavu stavimo do tri prsta ulja koje zagrijemo. Vilicom uzimamo polutke šljiva i namačemo u dobijeno tijesto te stavljamo u zagrijano ulje. Pržimo ih u ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju te ih slažemo na papirnate salvete do se ocijede od viška ulja. Stavljamo ih u zagrijanu posudu te pospemo mljevenim šećerom i cimetom. 
E sad ...vinski šodo....... trebaju nam dva cijela jaja , dva žumanca , 1,5 decilitra bijelog vina (može i šampanjca ili još bolje marsale), 40 grama šećera , malo vanilij šećera i prstohvat soli. U kotlić koji smo stavili na vodenu kupelj ulijemo vino , 4 žumanca , šećer i vaniliju te sol. Jednakomjerno miješamo pjenjačom dok ne dobijemo gustu kremu ( nije bitna brzina ) . U još topli šodo tik pred serviranje umiješamo dobijeni tvrdi snijeg od dva bjelanceta.
Pržene šljive podlijemo vinskim šodo-om te poslužimo još tople.  Uz  njih možemo poslužiti do godinu stari chardonnay s malim ostatkom šećera. . I da ne zaboravimo......šodo treba zagrijati na barem 73°C da bi se uništile sve bakterije pa i one od salmonele.

                                 Naše vino je tak dobro; kad njega popiješ i vlastitu ženu voliš  (Milan Krčmar)

kljujuc @ 09:54 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.