Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
ponedjeljak, svibanj 28, 2007


      Za doručak što bi drugo do pršuta u bijelom vinu.  Potreban je mladi pršut od kojeg izrežemo pet -šest feta ( pa sami smo, zar ne) i bacimo ih na toplo maslinovo ulje, malo popržimo, zapaprimo i dolijemo čašu malvazije.Jedemo s kruhom i preostalim dijelom malvazije( ono što je ostalo u mižolu.....dug je put do ručka...... ). Ako slučajno nemate pri ruci tu mladu " svinjsku gitaru", onda u vino bacite par kobasica, stavite na štednjak i kad vino zavrije kuhajte na laganoj vatri desetak minuta.
     Vrteći se oko pršuta...možemo spomenuti i pršut u crnom vinu. Koriste ga u kraju poznatom po alci  a koliko znam i slovenci tako postupaju sa svojom šunkom. Opran i jako malo dimljeni pršut stavi se i kuha u crnom vinu ......po 30 minuta za svaki kilogram. tako prokuhan reže se hladan i poslužuje uz marinirano povrće......hmmm još jedan šarm pršuta.

     Kao što za doručak nije valjalo biti gladan, tako niti ručak ne smijemo dočekati izgladnjeli..... Put pod noge i i u baru, potok ili lokvu.....a u današnje vrijeme možete i do Mercatora ili Konzuma...... cilj su nam malo rekreacije i žablji krakovi u vinu.  Nabavili ste dvadesetak krakova  i sjetili se gdje su te žabe do tada živjele te donijeli pravilan zaključak .... u posudu uliti pola litre pinota, pola iscjeđenog limuna, malo soli, papra i naravno žablje krakove.... Kada su kraci kuhani, izvadite ih , odvojite meso od košćica, začinite solju,paprom, uljem, octom i peršinom..... Sve u svemu učinili ste dva dobra djela....prekratili ste vrijeme do ručka a žabama bar nakratko promijenili životnu sredinu....   Ako niste s  gnušanjem preskočili ove "žablje retke" a slažete se i s time da je za čovječanstvo važnije da se pronađe neko novo jelo , nego nova zvijezda na nebu..... možemo svim prethodnim začinima dodati sitko kosani češnjak i umjesto običnog ulja koristiti maslinovo te imamo i "mediteranski" pristup .....
kljujuc @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.