Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
petak, lipanj 15, 2007


      .....za sarmice od vinove loze. Pitate se zašto.....   Pa kraj je proljeća ( mislim kalendarski ) pa bi lišće vinove loze pravo za pripremu sarmica. Prva i bitna stvar  ...vinova loza sa koje uzimate lišće ne smije biti tretirana bilo kakvim kemijskim sredstvima .......malo teže za izvesti ali je moguće. Druga bitna stvar je da radimo sarmice a ne sarmu....te nemojte birati suviše veliko lišće.. Takvo lišće pofurite malo u vreloj slanoj vodi....pa stavite na stranu da se ohlade. 
      Bacamo se na pravljenje nadjeva za naše sarmice. Kao osnovu uzimamo meso naravno...... e sad netko preporučuje janjetinu, netko teletinu.....ali ostanimo mi na svinjetini i govedini ( fifti-fifti) i naravno, meso mora biti mljeveno . Znači ...uzmemo malo više crnog luka ( dvije -tri veće glavice) koje sitno sasjeckamo i stavimo u posudu na ulje da zažuti i u to stavimo pola kilograma mljevenog mesa, i dobro promješamo. Kad meso počne puštati sok dodajmo malo sasjeckanog peršina, sol i papar . Neka se to malo propirja(kratko)... te dodajmo žlicu riže i deci bijelog vina . Pustimo da se ta smjesa propirja dok nam riža ne nabubri do pola i smjesa postane kompaktnija...tj. dok riža ne popije vino...   
      Sad red dolazi na pravljenje sarmica ( opet kažem) . Uzimamo po dva lista vinove loze te ih malo razmaknemo i u njih stavimo po žlicu nadjeva . Smotamo ih u sarmicu i prstom uguramo bočno listove " u sarmicu". Sarmice slažemo u posudu, kojoj smo dno premazali sa malo masti te prekrili sa listovima loze. Na lozu slažemo sarmice u krug dok ne pokrijemo dno...te taj red sarmica pokrijemo opet listovima loze..... tako dok ne popunimo i drugi red......te i njega prekrijemo sa listovima loze. Dodajmo u posudu toliko vode da prekrije sarmice a na njih stavimo manji poklopac da pritisne sarmice. Stavimo na laganu vatru da zakuhaju.  Neka se tako kuhaju  oko sat i pol uz povremenu kontrolu nivoa tekućine
      Pred sam kraj, ujednoj zdjelici pomiješajte malo brašna , crvene mljevene paprike i ulja....te time prelijte sarmice, protresite posudu i ostavite da se krčka još najmanje pola sata. Ćića mića gotova je sarmica....  
      E sad još nešto .....sarmice možete poslužiti uz kuhani krumpir a i ne morate..... neki preporućuju kiselo vrhnje ali meni je najslađe sa jogurtom. Jedna sarmica i dvije žlice jogurta.....koje je to blaženstvo

              Ehhhhh....još nešto....računajte po osobi tri do pet sarmica....a može i više......sve zavisi da li ste Vi i društvo na dijeti ili ne....
kljujuc @ 09:12 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.