Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
ponedjeljak, prosinac 25, 2006

"Blagoslovi, Gospodine; ovo polje i sve koji u njemu rade, a koji nam zajednički daruju tako dobro vino" riječi su jednog svećenika koji redovno dolazi u Vrbnik po misno vino.Opjevan davno u poznatoj i lijepoj pjesmi " Vrbniče nad morem", s mnoštvom prirodnih, povijesnih i kulturnih znamenitosti, kroz posljednjih 15 godina Vrbnik je postao poznat na poseban način. Vrbnik ima svoje malo, ali čuveno Vrbničko polje, zasađeno vinovom lozom, velikim dijelom sortom vrbnička žlahtina, od koje se dobija istoimeno bijelo vino. Žlahtina je autohtona sorta koja raste  u Vrbničkom polju. 
Stari zapisi govore da se žlahtina sadila i u Novljanskom polju ali je nestala početkom prošlog stoljeća. Obnovili su se devedesetih godina " zaslugom" rata i okrutne sudbine Vukovara i Vukovaraca kojim je put završio u Novom Vinodolskom.Neki koji su radili u " Vupiku" odlučiše da rade ono što znaju, i opet se pojavi vinova loza u Novljanskom polu a među ostalim sortama i žlahtina. 
Posljednjih godina vrbnička žlahtina postala je jedno od najpopularnijih i najcjenjenijih  hrvatskih bijelih vina. Probila se dalako izvan hrvatskih granica, stigla čak do Japana.U čemu je tajna vrbničke žlahtine i kako to da je ona tek sada došla na glas i stekla takvu popularnost. Najkraći odgovor bi bio....Tajne nema ! 
Žlahtina se u Vrbniku proizvodi od pamtivjeka i većini je stanovništva vinogradarstvo kroz stoljeće bilo glavno i jedino zanimanje, a to je i danas.I uvijek su uzgajali žlahtinu. Neke stvari su se ipak drastično promijenile. Vrbenčani su uvijek bili dobri vinogradari  ali zadnjih godina postali su i dobri vinari. Drastična promjena se desila u načinu prerade grožđa i njegovanju vina.Vrenje pri kojem mošt ne vrije na dropu, nego se odmah odvaja i stavlja na vrenje u bačve i u kontroliranim uvijetima, e to je ta prekretnica. To je temelj na kojem se dogradila podrumarska kultura i koja je Vrbničku žlahinu digla tako visoko. Isto se desilo i sa mnogim istarskim vinima.Trebala je ta "prekretnica" da se desi vinski boom. 
Vrbnička žlahtina je kvalitetno bijelo suho vino sa 10,5 do 12 vol% alkohola.Ljupka je i živahna svijtložutozelenkaste boje, izraženog sortnog mirisa i bistroćom koja " jednostavno pjeva čašama".Odlično se slaže uz školjke i rakove, posebno sirove kamenice, pa uz kuhanu i pečenu ribu i lignje. Naravno idealan je izbor vina uz krčku janjetinu....

                                        živjeli !!! 
kljujuc @ 15:37 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.