Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
ponedjeljak, studeni 6, 2006

Vrijednost pojedinog vina i njegova kvaliteta zaključuju se na osnovi rezultata kemijske i mikrobiološke analize te organoleptičke ocjene.

Kemijskom analizom utvrđujemo količine sastavnih dijelova vina a oni variraju o brojnim čimbenicima kao što su sorta,vinogradarski kraj,položaj,zdravstveno stanje grožđa,klimatski uvjeti,način prerade i sl. Nećemo o tome previše.

Pod organoleptičkom ocjenom podrazumijeva se detaljna analiza dojmova koje vino ostavlja na osjetila vida,mirisa i okusa.
Degustatori redovito nisu ljudi koji mnogo konzumiraju vina pogotovo nisu oni koji su navikli piti samo određeni tip vina.
Prvo se ocjenjuje vanjski izgled vina, boja i bistroća. Kod bijelih vina  boja ide od bezbojne do tamnosmeđe,kod ružica od crvenkasto do crvene a kod crnih od rubin -crvene do smeđecrvene.....( općenito izbjegavajte piti vino sa bilo kakvom smeđom nijansom).
Bistroća vina ide od kristalno biste do vrlo mutnog........... pijte samo bistra vina jer mutnoća može biti i znak bolesti vina (iako može biti i normalna pojava).

Miris vina.....pošto je vino smjesa različitih kemijskih spojeva, tako je i miris vina smjesa vrlo različitih mirisa koje je dosta teško definirati a još teže opisati.Uobičajeno je odvajati tri vrste mirisa :
1- Aroma....potjeće od mirisa grožđa, te se može razviti samo u onim vinima koja su proizvedena od grožđa s karakterističnim mirisom kao što su traminac,rajnski rizling,bijeli burgundac, sovinjon, razni muškati, graševina i dr.
2-Buke...je miris vina koje se razvija djelovanjem mikroorganizama u prvom redu kvasaca, kao i zbog spajanja različitih sastojaka vina. Tu se ubraja buke vrenja, koji se nalazi u mladim vinima, te buke dozrijevanja i starenja, u kasnijim fazama izgradnje vina. Buke može biti izvrstan,prijatan, jako izražen i neizražen.
3-Miris...enentnog etera daje vinu onaj značajan"vinski" miris i može biti normalan, dobar i slab.

Okus vina... zauzima najvažnije mjesto u ocjenjivanju kušanjem i usko je povezano s osjetilom njuha te se ne može uvijek jedno od drugog posve razlikovati.Uobičajeno je stoga u praksi opis vršiti prema glavnim sastojcima vina : prema alkoholu, ekstraktu,sadržaju šećera,nehlapljivim kiselinama, količini tanina, prisustvu ugljičnog dioksida. 

uhhhhh...... bolje je samo popiti čašicu vina ....
kljujuc @ 09:39 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.