Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
petak, siječanj 26, 2007

Za ovo nam je potrebna jedna škarpina od cca 1,2 kilograma,  jedan kilogram mladog krumpira , jedan decilitar maslinovog ulja, sok od jednog limuna, sol, biber u zrnu, četiri češnja bijelog luka, lovorov list i malo ružmarina.....i zna se dva decilitra suhog bijelog vina.

    Očišćenu škarpinu ( obavezno ukloniti bodlje na leđima i škrgama) nasjeći nožem malo sa strane, te je prelijemo sokom od jednog limuna izvana i iznutra, te je ostavimo da se marinira u hladnjaku sat vremena. Mladi krumpir očistimo a  veće komade prepolovimo. U isto vrijeme možete i očistiti i nasjeći četiri češnja bijelog luka.  ( dobro je da nema u receptu i kapule jer nije lijepo vidjeti suze u očima lijepih dama...  a tek muških...... ).

    Pećnicu zagrijemo na 180 °C. U posudu za pećenje nalijemo trećinu maslinovog ulja i na sredinu postavimo mariniranu škarpinu a oko nje stavimo mladi krumpir, te stavimo u pećnicu na 15 minuta. Za to vrijeme u jednu posudu stavimo preostalo maslinovo ulje , malo vode , vino, češnjak lovorov list zdrobljen,  ružmarin i biber u zrnu. Sve to stavimo na štednjak da budući preliv zavrije.

     Posudu sa škarpinom i mladim krumpirom izvadimo iz pećnice, krumpir posolimo i promiješamo malo te sve skupa prelijemo sa vrelim prelivom koji smo upravo napravili. Stavimo nazad u pećnicu na još 25 minuta, s tim da svakih toliko promiješamo krumpir i prelijemo slatku ribicu. Jelo poslužujemo u posudi u kojoj se jelo spremalo, a možemo po želji i škarpinu filirati pa poslužiti na toplim tanjurima. Uz jelo poslužiti i čašu bijelog vina koje smo koristili u pripremi preliva.

      P.S. Za pripremu ovog jela ne treba čekati dok se ne pojavi mladi krumpir ( jesi li čula...)....može se koristiti i stari krumpir. Problem može biti kako prepoznati koja sorta krumira je dobra za pečenje........ e i tu postoji rješenje...... rastopite u vodi sol u omjeru 10 : 1 u korist vode, te stavite krumpir u nju .....ako krumpir pliva dobar je za salatu a ako potone dobar je za pečenje ili za pire.....
kljujuc @ 15:10 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.