Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
nedjelja, veljača 4, 2007

     ... ne treba baš  rezati vene zbog toga što Vam se vino ukiselilo. Ne očajavajte iako je to " osobna " uvreda našeg malog strašnog neprijatelja.....bakterije octenog vrenja. .  I šta sad da radimo....  otišlo dobro vino.... hmmm a ako dodam malo vode i razrijedim  te ukantam par desetaka grama sumpora..... ....pročitao sam negdje da se i sa aktivnim biljnim ugljem da riješiti....  ili da dodam limunske kiseline malo preko zakonske granice da malo poboljša ukus ...hmmmmm

        

       Pomirite se sa sudbinom, a uostalom dobili ste i korisnu stvar za koju takođe treba imati znanje a sem toga je i korisna.....Dovedite stvar do kraja i imati će te dobar i zdrav  vinski ocat . Osim toga danas je teško dobiti pravi domaći vinski ocat. Vinski ocat ima karakterističan ugodan miris, crvenkaste je ili žute boje, što ovisi o boji upotrijebljenog vina. Na tržištu imamo crveni i bijeli vinski ocat. Sadrži hlapljive (octena kiselina) i nehlapljive organske kiseline (vinska i limunska kiselina), anorganske (fosforna kiselina), aminokiseline, hlapljive tvari i polifenole.

       Vinski ocat koristi se kao začin i konzervans, ali, poznat je po svom antiseptičnom i protuupalnom djelovanju u narodnoj medicini. Poznato je da ocat ima antibakterijsko djelovanje, ovisno o koncentraciji. Od davnina je u narodnoj medicni vinski ocat poznat kao sredstvo za ispiranje rana, dezinfekciju posjekotina, za obloge kod udaraca i nagnječenja, dezinfekciju kože, kod upala i povišene temperature, za ispiranje usne šupljine i inhalacije kod prehlade.Koristio se još u staroj Grčkoj a bio je jedan od jako rijetkih lijekova u epidemijama kolere i kuge koje su opustošile Europu. Prirodni antiseptici nemaju tako jako antimikrobno dejstvo kao sintetski, ali gotovo nisu toksični i bez nuspojava su te su i ekološki opravdani. Sem toga možete ih primjeniti i preventivno za razliku od sintetskih.


 

Vinski, kao uostalom i jabučni ocat, sadrži jedan tip kiselinske bakterije, koja se veoma podudara sa bakterijama koje su u našem želucu. Time se stvara otpornost organizma prema sezonskim bolestima, a osobito od prehlada, ako ga još obogatimo
i s vitaminom C. Ocat pomiješan s vodom i medom otklanja zamor i posljedice stresova, a vrlo efikasno djeluje protiv napetosti i stresa. Oblozi od octa snizuju tjelesnu temperaturu jednako djelotvorno kao i klasični lijekovi.


 

 

kljujuc @ 20:15 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.