Zapisi zaštićenog svjedoka
Zaštićeni
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
eXTReMe Tracker
Blog
utorak, svibanj 29, 2007
Za početak .....ovakav dan možete malo i razdijeliti na cijeli tjedan.....

     "Aut bibat, aut abeat" rekli bi stari Rimljani.......i vidi šta im se desilo.....iako vjerujem da ih je više ostajalo za stolom . U današnjoj poplavi medicinskih, moralizatorskih i inih savjeta , jelo se  prikazuje kao atak na zdravlje, pojedine vrste jela imaju toliko i toliko kalorija,holesterola, šećera, masti ili ne znam čega sve ne.... ....A vino ? Uživanje u vinu vodi u alkoholizam, alkoholizam je zlo i ....kraj već znate.... ......I što sad.... pa naravno da svi postajemo Hamlet....Biti ili ne biti....Jesti ili ne jesti....Piti ili ne piti.....pitanje je sad Odgovor izvedite sami , a mi ćemo u daljnim rečenicama pokazati da se vino može i jesti. U zamršenom gastronomskom umijeću vino ima značajnu ulogu .Koju i kakvu ulogu će odigrati vino prvenstveno ovisi o kuharu ( onda nije ni tajna da nam biseri dolaze iz "vinskih zemalja") odnosno o njegovoj mašti.Pri kuhanju, pirjanju,marinjiranju vino je jedan od nanadomjestivih začina....umaci bez vina su kao hrana bez soli. Nabrajajući tako upotrebu vina gotovo da ne postoji jelo kojeg vino neće oplemeniti i poboljšati mu ukus. A ako je tako,onda se treba izboriti za bar jedan vinski dan (naravno...tjedno).....jer ako raznorazne dijete kojim nas u današnje vrijeme zatrpavaju inzistiiraju na "specijalnim" danima .....onda i "vinski dan" možemo prošvercati kao neku vrstu dijete....

     Držeći se osnovnih pravila dijete da je potrebno jesti više puta dnevno , količinski male obroke , započeti ćemo time da za doručak ne smijemo biti gladni te čemo nešto čalabrcnuti prije doručka. Prijedlog : žavajon. Ovo jelo vuče porijeklo iz Italije (zabaione ili zabaglione) spremali su još kuhari Katarine Medici. Žavajon je u Istri poznato jelo, jer je služilo za jačanje mladih i starih, a priprema se sa dva žumanjka i dvije žlice šećera koje zajedno tučemo u škudelici dok se šećer ne rastopi. Tada dolijemo jedan decilitar slatke malvazije ili muškata ( može i drugo vino) , napravimo još deset krugova žlicom i obrok je gotov.

     Ahhhh.... da ako ste usput riješili i hamletovsku dilemu , uz žavajon možete popiti i čašicu preostalog vina. Nakon ovog preddoručka, shvatiti ćemo i naputak o vinu Miroslava Galovića .....Dobro vino krijepi i jača slabića i kržljavca, a osobito pomaže slabokrvnicima, naročito ženjskinjama.......
kljujuc @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
akcija
Index.hr
Nema zapisa.